field
« Înapoi la protecție plante

AO (Arthrobotris oligospora)

Suprafata infectata
cu nematozi
tuberculi infestanti
cu nematozi
tuberculi infestanti
cu nematozi
morcovi vatamati
de nematod
AO prinde un nematod
Obiectivul experimentului este determinarea datei şi dozei optime de aplicare al produsului fungic de Arthrobotris oligospora /AO/ împotriva viermilor-sârmă de tip Ditilenchus destructor.

Arthrobotris oligospora este în primul rând o ciupercă specializată în capturarea nematozilor. Preparatul fabricat din acesta este potrivit pentru combaterea contaminării provocate de anumite specii de nematozi. Ciuperca în sine supravieţuieşte în mod saprofit în sol, iar dacă ajunge în preajma ei o vieţuitoare ce-i convine, o capturează cu ajutorul unei bucle dezvoltate special în acest scop. În acest caz funcţionează ca un prădător, cât timp găseşte pradă. Putem spune că este unul dintre leii solului. Suportă destul de bine gerul, germinarea începe la temperaturi de cca. 10C°, temperatura optimă pentru înmulţire este de 22-25C°. Activitatea sa încetineşte în jurul temperaturii de 30C°, pentru ca la 35C° să înceteze definitiv. În urma aplicării rezistă foarte bine la lumina zilei, fiind împrăştiat pe sol uscat rămâne mult timp în viaţă şi începe să activeze doar când umiditatea solului este corespunzătoare. Uscarea rapidă a solului intervenită după germinare îi strică semnificativ eficacitatea.

Speciile de nematozi împotriva cărora poate fi utilizat cu succes:
 1. Nematodul cartofului/bulbilor /speciile Ditylenchus./
 2. Nematodul rădăcinilor /speciile Meloidogyne./
 3. Viermele sârmă/filoxera sfeclei /heterodera sch./
 4. Nematodul cartofului /heterodera ro./
 5. Nematozii radiculari /pratylenchus/.

În ceea cepriveşte speciile enumerate am obţinut experienţă la scală industrială. Elaborarea tehnologiei de utilizare s-a efectuat la culturi de cartofi, morcovi, zarzavat, ţelină, ardei, roşii, sfeclă, ceapă, castravete, varză. Probabil că preparatul este eficace şi împotriva altor specii de nematozi, dar n-am avut posibilitatea de a analiza acest fapt nici în condiţii industriale, nici pe parcele mici.

În cursul experimentelor am observat că Arthrobotris o. poate fi utilizat cu succes şi împotriva diferitelor specii de insecte, ex.:
 1. musculiţa albă de seră.
 2. 2.împotriva tripşilor ce dăunează ardeiul.
 3. 3.împotriva acarienilor bulbilor.
Propunere de utilizare:
Pe suprafeţele puternic infectate, unde înfruntăm agenţii dăunători cunoscuţi, tratamentul împărţit a avut de fiecare dată cel mai bun efect.
 1. Primul tratament este recomandat a se efectua începând cu sfârşitul lunii august, cel târziu până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru o apărare eficace /pe o suprafaţă puternic infectată, unde paguba produsă anterior a fost de ex. 30% la cartofi, sau 40-50% la morcovi/ doza recomandată este de 1-1,5 kg/ha.
 2. Primăvara, cu ocazia pregătirii solului, cu 8-10 zile înainte de semănătură sau plantare, vom aplica şi amesteca cu solul o cantitate de 1 kg/ha de Arthrobotris.
 3. Pe un sol puternic contaminat, după semănătură, dar înainte de folosirea de erbicide, vom aplica din nou o cantitate de 1 kg/ha. Vom introduce în sol acest tratament prin irigare. În cazul solurilor mai puţin infectate acest al treilea tratament poate lipsi.

Preparatul Arthrobotris reacţionează sensibil la anumite erbicide, încetineşte germinaţia, se înmulţeşte mai slab, scăzându-i eficacitatea. Pentru a evita efectele nedorite ale chimicalelor, aparatul de stropit trebuie curăţat foarte bine de urmele de soluţii şi trebuie aplicat singur, amestecându-se cu solul, cu ajutorul maşinilor pentru cultivarea solului. După plantare sau semănătură, Arthrobotristul împrăştiat va iriga în sol printr-o precipitaţie de 8-10 mm. Erbicidele şi soluţiile împotriva ciupercilor trebuie folosite de preferinţă după acest moment.

Eficacitatea preparatului depinde în foarte mare măsură de umiditatea solului de după aplicare. Într-un sol uscat ciuperca nu poate să acţioneze şi nici nematozii nu sunt destul de activi.. Ne putem aştepta la cele mai bune rezultate dacă aplicăm tratamentul într-o vreme optimă, de la sfârşitul lunii august până la mijlocul lunii septembrie, solul primind de obicei în această perioadă suficiente precipitaţii ca ciuperca să poată activa. De asemenea, temperatura solului este suficient de ridicată pentru o înmulţire rapidă a ciupercii.

În solul îngheţat ciuperca nu piere, dar desigur nici nu activează. Germinarea începe primăvara la o temperatură de peste 10C°. Aplicarea înainte de acest moment, la o temperatură mai scăzută a solului, trebuie efectuată pentru a se putea amesteca corespunzător. Ciuperca nu parcurge distanţe mari în sol, tocmai de aceea e foarte important ca împrăştirea să se realizeze cât mai uniform.

Ca urmare a secetei îndelungate de primăvară activitatea Arthrobotrisului s-ar putea opri definitiv, iar pentru a preîntâmpina acest lucru se impune irigarea terenului. Nu s-a clarificat încă perioada în care ciuperca rămâne activă, ceea ce este sigur este faptul că folosind o tehnologie disciplinată, aceasta funcţionează foarte bine.

Recolta pe terenul tratat este semnificativ mai mare decât pe unul netratat, întrucât planta nu „hrăneşte” viermii. Merită acordată atenţie şi faptului că se schimbă de asemenea şi nevoile plantelor de substanţele nutritive. Recomand ca în fazele adecvate ale fenofazei să se realizeze o analiză a frunzelor, şi pe baza acesteia să se administreze substanţele nutritive plantei. Se poate obţine un surplus considerabil de recoltă prin dozarea elementelor nutritive conform cerinţelor plantei. Se recomandă ca dozarea de N să se facă în mai multe etape, ca excedentul de N să nu ducă la o scădere a calităţii recoltei.

Creşte semnificativ perioada în care poate fi înmagazinată recolta, mai ales în cazul plantelor cu rădăcini comestibile. În magazie ajung foarte puţini agenţi dăunători, pagubele produse în magazie fiind astfel foarte reduse. Nu creează condiţiile de viaţă pentru ciuperci şi bacterii. Există deja observaţii şi în culturile de struguri, zmeură, măr, piersică, dar şi acestea necesită noi cercetări. Consider că ar fi de largă aplicabilitate la plantele de câmp şi la cele horticole, respectiv la grădinăriile de flori. Preparatul Arthrobotris o. Poate fi folosit cu rezultate foarte bune la numeroase plante industriale. Tehnologia nu diferă mult, dar se justifică în multe cazuri schimbarea acesteia ţinând cont de tipul solului, nivelul de infecţie sau de sensibilitatea soiului.


2012-01-17

« Înapoi la protecție plante