field
« Înapoi la protecție plante

BORA (Beauveria Bassiana)

Efectul BORA
Efectul BORA
Efectul BORA
Beauveria Bassiana
Ajungând în sol infectează mai multe tipuri de paraziţi, de ex. Viermi sârmă, musca cireşelor, Viermele vestic al rădăcinilor de porumb, lyconiella modesta, Buha semănăturilor, larvele diferitelor tipuri de molii, care infectează prin sol. În doze foarte mari infectează/contaminează coropişniţele, melcii.

PROTECŢIA ÎMPOTRIVA LARVELOR CĂRĂBUŞULUI
CU PRODUSUL BORA
Recomandare privind tehnologia aplicării

Numele produsului: BORA:
Beauveria bassiana/ corp ATCC 74040/ ciupercă entomofagă.

Mecanismul de acţiune:
Ciuperca Beauveria bassiana ajungând în sol începe să se înmulţească, prin alimentare intră în organismul larvei, pe care-l îmbolnăveşte şi lent, în 2-5 luni îl distruge.

Stabilirea contaminării/infestării terenului:
În urma daunelor provocate excavăm pomul în proces de distrugere, apoi săpăm pământul groapei de 1m x 1m x 1m. În cazul prezenţei a două-trei larve deja se recomandă tratamentul, în cazul unui număr mai mare de 10-15 bucăţi se recomandă tratarea individuală.

Perioada optimă de aplicare:
Cel mai eficient tratament este cel împărţit/partajat, primul tratament se aplică toamna, în luna septembrie, iar cel de-al doilea primăvara, la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Practic, ciupeca poate fi utilizată în orice moment, cu excepţia perioadelor de ger şi caniculă. Trebuie luat în considerare că înmulţirea ciupercii se opreşte la 30 de grade, iar peste 35 de grade ciuperca de distruge.

Doză recomandată:
La fiecare tratament 2 kg/ha, dizolvat uniform în 200-400 l de apă.
Modul aplicării:
Prin utilizarea stropitorului de câmp pe sol, a pulverizatorlui dotat cu ventilator pe frunziş, la o presiune de maxim 3-4 bari. Ajungând în sol, ciuperca începe să acţioneze, deja cu o precipitaţie de 8-10 mm o pune într-o adâncime suficientă. Până când nu sunt precipitaţii, nu se pot efectua lucrări de protecţie a ciupercii şi de exterminare a buruienilor, pentru că aceste substanţe au efect nociv asupra agenţilor chimici ai Borei.

În cazul livezilor foarte infectate/contaminate / 10-15 larve/pom/ este recomandat împărţirea tratamentelor. Se recomandă împrăştirea a 1 kg/ha Bora pe întreaga suprafaţă, iar sub pomi şi butuci, în funcţie de butuc, injectarea a unei noi doze de 1kg/ha. În cazul injectării se aşează ciuperca în staturi de 40-50 cm, pentru ca produsul să ajungă cât mai aproape de larve, care distrug rădăcinile. Se recomandă efectuarea injectării cu 5-10 l de apă/pom.

În cazul plantaţiilor de 1-2 ani, este suficientă în loc de injectare, împrejurirea puieților cu un bilon şi introducerea suspensiei.
În acest caz se recomandă nivelarea acestuia deoarece sub spinări solul rămâne uscat, unde larvele deteriorează în continuare rădăcinile. Bora poate acţiona numai în acele părţi ale solului, unde umiditatea solului este suficientă pentru procesele vitale ale acestuia.
Miscibilitate
Nu poate fi amestecat cu substanţe fungicide şi erbicide!!!
Se recomandă aplicarea în sine.
Recomandări generale:
Rezervorul pulverizatorului trebuie spălat complet, să nu rămână urme de substanţe!
Produsul are tendinţă de depunere, de aceea trebuie să se asigure amestecarea/agitarea continuă.
Peste 36 de grade se distruge, peste 30 de grade nu se recomndă utilizarea lui.
Nu este sensibil la soare, nu necesită aplicare imediată.
În formă de praf nu este sensibil la rece.
Efecte împotriva altor paraziţi:
Ajungând în sol infectează mai multe tipuri de paraziţi, de ex. Viermi sârmă, musca cireşelor, Viermele vestic al rădăcinilor de porumb, lyconiella modesta, Buha semănăturilor, larvele diferitelor tipuri de molii, care infectează prin sol. În doze foarte mari infectează/contaminează coropişniţele, melcii.

2012-01-17

« Înapoi la protecție plante