field
HU RO
Napjaink növénytermesztési kultúráiban egyre inkább felhalmózodnak a mesterségesen előállított növényvédőszerek. Ez káros a növény, illetve a fogyasztó egészségére. A felhalmózodás oka a helytelen alkalmazás, valamint az egyre rezisztensebb kórokozók, melyeket a vegyszerek mennyiségi növelése mellett, újabb es újabb növényvédőszerek bevezetésével szorítunk vissza. Ez, a gyakran óriásira duzzadó járulékos költségek mellett drasztikusan növeli környezetünk, ivóvizünk illetve táplálékunk szennyezettségi szintjét. Úgy tűnik, hogy nincs más választásunk, pedig a megoldás a legkézenfekvőbb: - használjuk a természet által nyújtott lehetőségeket - használjuk fel a kártevők természetes ellenségeit, ezáltal nem szennyezve a növénykultúrákat, elpusztítva gazdasági növényeink parazitáit, kórokozóit és jelentősen csökkentve a növényvédelemre fordított költségeinket.
Ez a honlap ezekkel a természetes, költségkímélő megoldásokkal foglalkozik. Ne feledje: bizonyítottan lehet élni a természettel összhangban, vegyszerek hasznalata nélkül és kell is, mert fontos számunkra a saját, illetve gyermekeink egészsége.

Bármilyen, a témával kapcsolatos kérdésére szívesen válaszolunk a honlap aljan található elérhetőségeken.

Szabó György, szaktanácsadó
A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

A talajban élő, a növény gyökérzetét károsító rizoktónia, pítium, fuzárium, stb gombákat pusztítja el. A növény ettől kezdve nem arra fordítja az energiáját, hogy újra-és újra pótolja a kórokozók által elpusztított gyökérzetét, sztólóit, vagyis, hogy „etesse” a gombákat, hanem, a saját szervezetét építheti fölösleges terhelés nélkül. Ennek az az eredménye, hogy rendkívül fejlett, nagy tömegű gyökérzetet kapunk. Az egészséges gyökérzet szabadon fel tudja venni a talajban rendelkezésére álló tápanyagokat, minek következtében a növény szára, terméshozama megnövekszik. A különbség szemmel látható, a terméstöbblet tonnákban mérhető.
gombakészítmény alkalmazás technológia leírás

Az Arthrobotris oligospora elsősorban, fonálférgek, elfogására szakosodott gomba. A belőle gyártott gombakészítmény alkalmas néhány fonálféreg faj fertőzésének a leküzdésére. Maga a gomba szaprofiton módon is életben marad a talajban, s ha számára megfelelő állat kerül a közelébe, speciális hurkot fejleszt, melynek segítségével elfogja azt.
BEAUVERIA BASSIANA gombakészítmény alkalmazása

A Beauveria b. gombakészítmény, eredményesen alkalmazható különböző talajban élő, talajba levonuló rovarok, és azok lárvái ellen.

Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a termés minőségére. Napjainkra ez úgy módosult, hogy a fogyasztó számára biztonságos, kiváló minőségű termékek előállítása a cél, a gazdaságossági szempontok messzemenő érvényesítésével. Az különböző agrotechnikai elemek így pl.: a talajművelés, vetés, elővetemény, stb. mellett a legfontosabb tényező a növények tenyészidőszak alatti harmonikus tápanyag ellátottsága.

ABA

Gömbölyű, enyhén ovális, sárga héjú, krém sárga húsú, ellenálló, vírusrezisztens burgonyafajta.

 • A fajta neve: ABA, egyedi szaporítási engedély száma: HU 11100303.
 • Éréscsoport: korai érésű, 92-95 napos tenyészidejű.
 • Gumó: gömbölyű, enyhén ovális, sárga héjú, krém sárga húsú. Kötésszám 16-20 db gumó, aminek 90%-át kineveli. A nagy kötés miatt 36-38000tő/ha a javasolt ültetési tőszám.
 • Felhasználási tulajdonságok: „B” típusú, nem szétfövő, kiválóan alkalmas főzési, sütési célokra. Jól tűri a szulfitálást.
 • Tárolhatóság: Hosszú a nyugalmi ideje, ezért jól tárolható.
 • Rezisztencia: A PVLR és PVY erős leromlást okozó és a PVA, PVX mozaik vírusokkal szemben rezisztens. A fő tenyészidőszakban megjelenő fitoftórával szemben teljesen ellenálló. Gumóvarasodás ellenállósága igen kiváló.
 • Termőképesség: Bőtermő, öntözött körülmények között 60-70to/ha termésre képes.
 • Gazdaságosság: A leromlást okozó vírusokkal szembeni ellenállósága miatt 5-6évig is hozamcsökkenés nélkül termeszthető, vetőmag felújítás nélkül. Ez vetőmag költségmegtakarítást jelent. A kisebb tőszám miatt minimum 10% a vetőmag megtakarítás. Jelentősebb gombavédelem nélkül termeszthető, ami tovább csökkenti a termesztési költségeket.

ILA


 • A tenyészideje 95-98 napos, rózsahéjú, krém/sárga húsú.
 • A gumó formája hosszúkás ovál, enyhén lapított. A rügyek sekélyen helyezkednek el rajta, a rügyalap színe, kissé világosabb a héj színétől.
 • A korai érés ellenére, hosszan és jól tárolható, mivel hosszú a nyugalmi ideje. Felhasználhatóság szempontjából „B” típusú, alacsony a redukálható cukortartalma, ezért sütni is alkalmas. Félkész árú előállítására alkalmas, jól tűri a szulfitálást, nem fő szét.
 • A kórtani ellenállósága igen jó, az A, X, Y és komplexeivel, valamint a sodró vírussal szemben rezisztens. A fitoftóra ellenállósága igen magas, az elmúlt 14 évben egy alkalommal kellett fitoftóra ellen védeni. Alternária és egyéb gombabetegségekkel szemben évi egy védekezés legtöbbször elegendő.
 • A vetőmagot nem kell 1-2 évente cserélni, mivel igen lassan romlik le. A termőképessége a hasonló nagytermő fajtákéval azonos, optimális kiszolgálás esetén már 80to/ha hozamot is elértek vele. A fajta jellemzője, hogy 18-22db-ot köt, ezért a szokásos 42000 tő/ha tőszám helyett elegendő 32-35000 tővel ültetni.
e-mail: szabogyorgy68@yahoo.com
tel.: +4 0 744 538 025