field
« Înapoi la protecție plante

Soiul ILA

Caracteristici:
 • Forma uşor lung-oval, uşor plat-oval
 • Culoarea pulpei galben-crem
 • Culoarea cojii roşu agreabil, aspect comercial avanatajos
 • Mugurii se situează cu preponderenţa în zona vărfului, în general are doi muguri ombilicali, fiind netezi întegrinduse în coaja, baza mugurilor au o nuanţa rosiatiacă usoară
 • Culoarea florii este roz
 • Tulpina se inalţă drept, uşor desfăsurata, cu creştere moderată
 • Frunzele sunt de culoare verde aprins, verde deschisă înainte de maturare
 • Perioada de vegetaţie este de 95-98 de zile, corespundzănd cultivării timpurii
 • Depozabilitate bună deoarece are o perioadă lungă de repaos vegetativ
 • Posedă o rezistenţă deosebita la viruşii de tip A,X,Y şi virusul răsucirii frunzelor
 • Soiul prezintă o deosebita rezistenţă faţă de Phytophtora și Alternaria, nefiind predispus pentru excrescenţele-râia-cauzate de actinomicete-Streptomyces scabies

Are o productivitate ridicată, prezintă un grad mediu de pretenţiozitate la elementele nutritive, nu prezintă predispozitie pentru formarea cavernelor-cavitatilor sau formarea de noi stoloni si noi tuberculi in şireag. Udarea conferă rezultate bune. In conditii intensive am obtinut si o productie de 70 to/ha. La tuberizare formeaza 16-20 tuberculi, din aceasta cauză propunem o densitate de 36000-38000 tuberculi la plantare. Din punct de vedere al tehnicii culinare se incadreaza in categoria „B”, este deosebit de potrivit pentru sulfitare, ofera calitate bună şi la prefierbere. După cele enumerate de mai sus producerea soiului ABA este economicos, deoarece nu trebuie schimbat soiul în fiecare an, costurile cu pesticidele sunt mult mai reduse faţă de soiurile obisnuite.

Avantajele cultivarii a soiului de cartofi ILA

 1. Densitatea propusa la plantare este de 32000-35000 tuberculi/ha.Scaderea numarului de tuberculi este necesar deoarece la tuberizare formeaza 18-22 buc tuberculi.Daca plantam mai dens atunci numarul tuberculilor de consum va fii mai putin.Cu diminuarea numarului de tuberculi folositi la plantare costurile de productie pot sa scada cu 1000-1500 eur/ha.
 2. Din gama de soiuri timpurii nu este asemanator soi cu rezistenta fata de mana cartofului-Phytophtora infestans.Datorita rezistentei fata de mana cartofului ,soiul ILA nu necesita mai mult de 2-doua- tratamente foliare impotriva bolilor.Dintre soiurile cu coaja rosie in cultura intensiva este necesar a 5-10 tratamente fitosanitare ,in functie de efectele climatice. Cheltuielile tratamentelor impotriva bolilor foliare este de 10-20% ,fata de altor soiuri. Asta inseamna o noua economisire de bani circa 200-400 eur/ha.
 3. Datorita rezistentei fata de virusi care provoaca degradarea biologica se ppoate cultiva timp indelungat ,fara ca samanta sa fie reinnoita.In ultimii 15 ani a acumulat numai virusii degenul M,S CARE A DIMINUAT PRODUCTIA IN PROPORTIE DE 2-3%.Aici se vede avantajul soiului ,fiindca are rezistenta fata de virusiiA,X,Y si rasucirea frunzelor. Defapt cultivatorul poate sa cultive numai cartoful sub calibru restul se poate valorifica.Circumstantele economice de astazi au dovedit ca cartoful sub calibru se arunca ,deoarece este lipsa de animale care ar putea fii hranite. Aceasta inseamna o noua economisire circa 1500-1700 eur/ha.
 4. Avantajul economic: La cultivator ramane 2700-3600 eur/ha,care este o suma semnificativa. La o productie de 40 to/ha cultivatorul economiseste 70-90eur/to,suma care nu trebuie neglijat si este un factor hotarator in productie.
 5. Alte avantaje : Datorita rezistentei fata de mana cartofului-Phytophtora infestans-, consumatorul nu consuma toxinele produse de ciuperca respectiva.Acest toxin este foarte periculos la dezvoltarea fatului ,provoaca anomalii in dezvoltarea corporala-nastere cu coloana deschisa. Nu trebuie uitata natura in care traim si care ne inconjoara,putem elimina povara chimica a mediului. In Romania anual folosesc circa 2470 to fungicide penru protectia frunzisului la cartofi.

2012-01-23
« Înapoi la protecție plante